El dolç típic de Catalunya: l’ensaïmada

 

L’ensaïmada mallorquina és el dolç més famós i internacional que tenim els catalans. El seu origen es creu derivat d’un dolç jueu, i les primeres referències escrites que en té daten del segle XVII.

Els ingredients són: farina de blat, aigua (o llet), llevat, sucre, ous i saïm de porc. El nom li ve d’aquest últim ingredient. L’elaboració es fa estirant la pasta fins que esdevinga fina i enrotllant-la en forma de closca de caragol; posteriorment, es tova dues vegades, i es cou a mig foc. N’hi ha diferents varietats: la que no té cap farciment, la farcida (de cabell d’àngel, de crema, de nata, de xocolata, de torró, de sobrassada o de fruites, com l’albercoc), o la que duu el farciment per damunt. A banda, n’hi ha de diferents mides, des de les individuals fins a les grans que es duen en caixes.

Són típiques les imatges de turistes a l’aeroport de Palma carregats amb caixes d’ensaïmades després de la seua visita a l’illa de Mallorca. Gràcies al turisme, este producte ha assolit una gran fama internacional. El Govern Balear va protegir-la com a Denominació Específica, i reconeixent-la com a Indicació Geogràfica Protegida.

A nivell gastronòmic Catalunya és un país de referència al món. La rebosteria catalana té una gran fama internacional, i l’ensaïmada de Mallorca ocupa un lloc com a símbol nacional inequívoc dins d’este camp.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s