La forma d’Estat de Catalunya: la República


La lluita del nostre poble per la llibertat nacional i social s’ha associat, modernament, a la República com a forma d’Estat. Així ha estat durant la història contemporània i així ha de continuar sent, fins a arribar a la consecució material d’esta idea. I no només s’ha de fer referència a la República com a estructura política institucional, sinó també al conjunt de valors republicans, que han d’impregnar socialment el nostre poble de forma implícita. Valors com la igualtat, la justícia, la llibertat, el treball, la cultura o la honestedat han de ser uns manaments diaris que el nostre poble ha de tindre apresos com una llengua materna d’ús habitual.

Alguns Estats del nostre entorn s’han associat a determinades formes de govern i d’Estat: el Regne Unit a la monarquia, França a la República burgesa o Espanya a la dictadura feixista, per exemple. Catalunya, com a nació que aconseguirà la seua independència i unificació durant el segle XXI, ha de superar les estructures caduques i endarrerides que han mostrat els països del nostre voltant, sobretot tenint en compte que han sigut estructures, precisament i entre altres coses, per a mantindre explotades diverses nacions veïnes, com la nostra. Mentre França ha fet servir els valors republicans burgesos del segle XVIII, on la destrucció de la nostra nació s’ha fet en nom de la llibertat i la igualtat, nosaltres agafem el sentit real d’estos valors i els fem servir per a revitalitzar i defensar la llengua i la cultura occitanes dins de les nostres fronteres. O mentre l’imperialisme espanyol destruïx patrimonis arquitectònics històrics i únics, com el Cabanyal, en nom de la modernitat, nosaltres fem servir este valor per a construir monuments universals com la Sagrada Família.

Tenim tot un futur per davant que cal construir, i tenim les eines necessàries per a fer-lo realitat. Com més impregnada estiga la nostra lluita d’estos valors republicans de progrés i civilització, més prompte i fermament podrem materialitzar el nostre anhel col·lectiu i de patriotes de moltes generacions: la República Catalana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s