L’animal icona de Catalunya: el rat penat

Els animals acostumen a ser una icona característica que servix per a representar simbòlicament països del nostre àmbit: el bull-dog a Anglaterra, el gall a França, la vaca a Galícia, l’àguila a Alemanya o el bou a Espanya. Catalunya també té un animal característic i simbòlic des de fa segles: el rat penat.

Aquest animal el podem vore representat a diferents escuts municipals arreu del país, majoritàriament al País Valencià, i també a distintius d’associacions de tot tipus (esportives, culturals, musicals, etc). El rat penat forma part de la nostra heràldica, acompanyant molt sovint les nostres quatre barres. Tan nostrat sentim est animal que fins i tot va donar nom a una de les institucions senyeres de la Renaixença: Lo Rat Penat.

Malauradament, a algunes zones de Catalunya, el rat penat ha perdut representativitat, sobretot a la CAC. L’escut de Barcelona, per exemple, històricament estava coronat per un rat penat, però hui en dia hi ha desaparegut. I fruit de tota esta pèrdua identitària ha estat l’invent del postís i artificial “ruc català”, per contraposició al “bou espanyol” (fruit del típic nacionalisme per reacció). Fins i tot, est episodi còmic va acabar en disputes entre els creadors i promotors d’eixe invent. Tot i això, i malgrat els esforços regionalistes a amagar allò que ens unix i ens homogeneïtza com a col·lectivitat, podem contemplar este símbol tan nostrat representat arreu de la capital: mercats, places, associacions, etc.

Els catalans hem de recuperar les nostres senyes d’identitat, promocionar-les, potenciar-les i estendre-les per tot el país, evitant qualsevol segrest o suplantació de tot allò que ens identifica com a nació històrica i unida.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s