La llengua de Catalunya: el català

L’ànima del nostre poble és la llengua catalana. És l’element que el manté unit i viu. El català és l’única llengua pròpia de Catalunya, a banda de les llengües que puguen ser pròpies a comarques frontereres amb altres països. Actualment es troba minoritzada socialment a tot el país, encara que a Andorra té la condició política d’única llengua oficial. Dins de Catalunya hi ha altres dos llengües pròpies a uns indrets determinats: el castellà, a l’Alt Vinalopó i la Plana de Requena-Utiel, i l’occità, a la Vall d’Aran i la Fenolleda. De totes formes, el català no ha de tancar-se a l’àmbit de l’antic límit lingüístic-ètnic, sinó que ha de servir com a eina de comunicació i de cohesió de tot Catalunya. De la mateixa manera que la RAI va ser l’eina que va ensenyar a tot un país la llengua, i aquesta llengua va servir per a cohesionar eixe país, a Catalunya hem de fer el mateix, amb un mitjà televisiu que potencie la llengua i que, al mateix temps, faça servir el català com a element cohesionador del país.

El model de llengua ha de ser policèntric però unitari. Pels seus trets vocàlics i fonètics en general, el model de llengua oral en la normativització ha sigut, és i ha de ser, principalment, el català occidental. Pels trets i riquesa consonàntica, un model sobre el que ha de continuar basant-se esta normalització seria el de les comarques centrals valencianes. I en referència al lèxic, s’ha de recuperar la connexió semàntica de mots que han esdevingut, falsament, variants dialectals, quan en el seu origen eren paraules amb un significat paregut però diferent, com per exemple eixir (abandonar un lloc, verb general) i sortir (eixir de forma impetuosa), colors com el roig (color genèric) i vermell (un tipus de roig), o el sistema de tres nivells adverbial de lloc ací (en referència a qui parla), aquí (en referència a qui escolta) i allí (lluny de qui parla i de qui escolta).

Tornarem a tindre un país unit i cohesionat, i l’eina que ho farà possible serà la nostra llengua, el català. Treballem per acabar la tasca de normalització i normativització lingüística com a pilar fonamental del projecte de reconstrucció nacional.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s